Alles over de Nederlandse loterijen

Nederlandse loterijen

In Nederland zijn er een aantal Nederlandse loterijen met een officiële vergunning. De afgelopen jaren zijn er verschillende organisaties bijgekomen. Hierdoor zie je door de bomen bijna het bos niet meer. Een aantal Nederlandse loterijen hebben we op een rijtje gezet.

De Lotto

Eén van de bekendste Nederlandse loterijen is de Lotto. De winkans ligt op 1 op 5,7. 50% van het geld dat binnenkomt met de loten wordt uitgekeerd aan de winnaars. De jackpot kan elke week oplopen. Een lot voor de lotto kost ongeveer twee euro. De trekking is wekelijks.

Nationale Postcode Loterij

Eén van de bekendste loterijen waarbij je postcode je lotnummer is. De winkans is ongeveer 1 op 7. De Postcode Loterij staat erom bekend dat ze niet alleen prijzengeld uitkeren. Ze keren ook cadeaus uit als prijs. Elke maand is er een trekking en er zijn ook speciale trekkingen. Aan het einde van het jaar is er bijvoorbeeld een grote straatprijs met miljoenen euro’s. Een lot in de Postcode Loterij kost € 14 per maand. 30% van de loten wordt besteed aan prijzen. Een deel van de opbrengst gaat naar goede doelen.

Vriendenloterij

De vriendenloterij is van dezelfde organisatie als de Nationale Postcode Loterij. Hierbij is je mobiele telefoonnummer je lotnummer. De winkans is 1 op 5. Er vinden 14 trekkingen per jaar plaats. Elke maand is er een trekking plus een paar extra trekkingen. Net als bij de Postcode Loterij maak je kans op geldprijzen, maar ook op gewone prijzen. Een lot bij de Vriendenloterij kost € 14 per maand. 30% van de loten gaat naar prijzen en het overige deel naar goede doelen en winst voor de organisatie. Het is bij deze organisatie mogelijk om specifiek 1 doel te sponsoren.

Bankgiroloterij

De Bankgiroloterij werkt hetzelfde als de Nationale Postcode Loterij. Er zijn 14 trekkingen per maand waarbij gemiddeld elke maand 1. 30% van de inkomsten gaat naar de prijzen en een overig deel naar goede doelen. Bij de Bankgiroloterij gaat het geld vooral naar musea en culturele goede doelen. De winkans is 1 op 5 en er zijn 14 trekkingen per jaar. Je kan zowel geldprijzen als cadeaus winnen bij de Bankgiroloterij.

Lucky Days

Lucky Days is een Nederlandse loterij die wat wegheeft van de Lotto. Je kiest een paar geluksgetallen en je kan een lot kopen voor € 1,50. Elke dag is er een trekking in plaats van wekelijks of maandelijks. Je bepaalt zelf hoe vaak je meespeelt. Er zit dus geen abonnement aan verbonden. De winkans bij Lucky Days ligt op 1 op 4.

Staatsloterij

Eén van de bekendste Nederlandse loterijen is natuurlijk de Staatsloterij. Elke maand is er een trekking en er is een speciale oudejaarsloterij. De winkans is bij de Staatsloterij het hoogste van Nederland namelijk 1 op 2. Je wint hierbij bijna altijd een geldprijs. Dit kan lager zijn dan de waarde van je lot. Als je wint betekent het niet direct dat je dus echt een megaprijs pakt. Er is elke maand een jackpot van miljoenen euro’s. De Staatsloterij is als één van de weinige loterijen Belastingvrij.

Miljoenenspel

Elke zaterdag kan je meespelen met het Miljoenenspel. Een lot kost € 5 en er wordt elke week 3 keer een miljoen euro weggeven. Verder zijn er hoofdprijzen van € 5.000, € 10.000 of € 20.000. De uitkering is belastingvrij. De winkans ligt op 1 op 8. De prijzen bij het Miljoenenspel zijn belastingvrij.

Eurojackpot

De Eurojackpot heeft de hoogste jackpot van Nederland. Elke vrijdag wordt er een lot getrokken. Een lot kost € 2 per lot. Aan de Eurojackpot doet niet alleen Nederland mee, maar ook andere landen in Europa. Hierdoor is de kans dat je de jackpot wint 1 op 95 miljoen. De gewone winkans is slechts 1 op 7.