De verschillende soorten koffiebonen en hoe ze smaken

Als je een koffieliefhebber bent, weet je dat er verschillende soorten koffiebonen bestaan. Maar weet je wat de ene soort boon van de andere onderscheidt? En nog belangrijker, weet je hoe die verschillen de smaak van je koffie beïnvloeden? In dit artikel verkennen we de verschillende soorten koffiebonen en wat elke soort uniek maakt. Aan het eind zul je een beter begrip hebben van de smaakprofielen die bij elk type boon horen.

Arabica koffiebonen

Arabica koffiebonen zijn de populairste boonsoort ter wereld. Ze zijn goed voor ongeveer 60% van alle koffieproductie. Arabica bonen worden geteeld in warme klimaten op grote hoogte. Ze zijn meestal groter en ronder dan andere soorten bonen. Arabica bonen hebben ook een lagere zuurgraad dan andere bonen, waardoor ze een zachtere smaak hebben. Bij het zetten heeft arabica koffie een zoet, bloemig aroma met hints van chocolade of fruit.

Robusta koffiebonen

Robusta koffiebonen zijn na Arabica bonen het populairst. Ze zijn goed voor ongeveer 30% van de wereldwijde koffieproductie. Robusta bonen worden geteeld in hete klimaten op lagere hoogten dan Arabica bonen. Daardoor zijn ze kleiner en meer ovaal van vorm dan Arabica bonen. Robusta bonen hebben ook een hoger cafeïnegehalte dan Arabica bonen. Bij het zetten heeft Robusta koffie een sterke, bittere smaak met toetsen van verbrand rubber of pure chocolade.

Cafeïnevrije koffiebonen

Cafeïnevrije koffiebonen zijn net als gewone koffiebonen, behalve dat ze gedecafeïneerd zijn. Het decafeïneproces verwijdert 97-99% van de cafeïne uit de boon. Cafeïnevrije koffie heeft nog steeds een kleine hoeveelheid cafeïne, maar die is veel lager dan gewone koffie. Cafeïnevrije koffie heeft een mildere smaak dan gewone koffie, omdat een deel van de oliën en smaken tijdens het decafeïneren zijn verwijderd.

Brasiliana koffiebonen

Deze bonen worden geteeld in het land Brazilië. En zoals je misschien al raadt, hebben ze een heel aparte smaak die verschilt van andere soorten koffiebonen. Deze bonen zijn meestal erg donker en hebben een sterke smaak. Ze zijn ook vrij vettig, wat betekent dat ze een zeer rijke en volle kop koffie kunnen opleveren. Als je je koffie graag aan de sterkere kant hebt, dan zijn Brasiliana bonen zeker het proberen waard. Maar ook als je normaal gesproken niet van donkere of sterke koffie houdt, zijn deze bonen misschien toch het proberen waard. Dat komt omdat de smaak van deze bonen echt uniek is en anders dan alle andere die er zijn. Dus zelfs als je geen fan bent van donkere koffie, kun je nog steeds genieten van de smaak van Brasiliana bonen.