De bekendste opera’s van Europa

Europa is gevuld met talloze operagebouwen. Deze gebouwen zijn vaak honderden jaren geleden gebouwd en hebben een grote historie. De architectuur is over het algemeen indrukwekkend, net zoals de binnenkant. Vaak vind je operagebouwen in de hoofdsteden. Wanneer je dus een citytrip op de planning hebt binnen Europa, is het bezoeken van een operagebouw meer dan de moeite waard. Hieronder bespreken wij deze pareltjes van Europa.

1. Opéra Garnier – Parijs

Niet alleen van Europa is het Opéra Garnier de bekendste, maar misschien zelfs wel van heel de wereld. Dit operagebouw kun je vinden in Parijs en maakt deel uit van de meest indrukwekkende gebouwen van de stad. Het gebouw werd in 1861 gebouwd en werd veertien jaar later feestelijk geopend. Vandaag de dag staat het gebouw bekend om zijn enorme kroonluchter die wel zes ton weegt (!), maar helaas ook van zijn slechte zicht wanneer je een operaspektakel wil meemaken. Het Opéra Garnier in Parijs kun je dagelijks bezoeken, behalve op 1 januari en 1 mei. Check wel van tevoren of het operahuis daadwerkelijk open is wanneer je het wil bezoeken: het operahuis is gesloten voor bezoekers wanneer er een voorstelling is.

2. Teatro alla Scala – Milaan

Ook Milaan heeft een pareltje van een operahuis. Dit theater heet het Teatro alla Scala, kortweg ook wel La Scala genoemd. De bouw van dit prachtige gebouw vond plaats in 1776 en werd twee jaar daarna al geopend. Je kunt het gebouw herkennen aan zijn neoclassicistische stijl. Helaas werd het Scala van Milaan getroffen door een bombardement in de Tweede Wereldoorlog en moest het worden herbouwd. In 1946 werd het heropend en in 2002 vonden er nog een aantal grote renovaties plaats.

3. Magyar Állami Operaház – Boedapest

De hoofdstad van Hongarije, Boedapest, staat bekend om een rijke operageschiedenis. Boedapest staat dan ook vol met operahuizen, maar de bekendste daarvan is het Magyar Állami Operaház. Het gebouw is aan de buitenkant alleen al indrukwekkend genoeg, maar een kijkje binnen in het operahuis is ook meer dan de moeite waard. Het operahuis is namelijk versierd met allerlei schilderingen en kunst. En gelukkig hoef je niet veel geld neer te leggen voor een bezoekje aan het Maguar Állami Operaház: voor een voorstelling betaal je ongeveer anderhalve euro.

4. Semper Opera House – Dresden

Het Semper Opera House, ook wel het Semperoper genoemd, is een statig gebouw midden in het Duitse Dresden. Het huis is vernoemd naar de ontwerper ervan, namelijk Gottfriet Semper. Deze man heeft het gebouw ontworpen in 1841. Helaas is het gebouw niet veel jaren na de bouw verwoest door een brand. Gelukkig werd het operahuis herbouwd en kun je het tegenwoordig nog steeds bezoeken. Ontdek de rijke geschiedenis die zich hier heeft afgespeeld en bewonder het interieur van dit gebouw.

5. Teatro di San Carlo – Napels

Het oudste theater van Italië, of eigenlijk van heel Europa, vind je in Napels. Het Teatro di San Carlo is namelijk 41 jaar ouder dan het bovengenoemde La Scala in Milaan. Het prachtige gebouw in Napels is zeker een bezoekje waard wanneer je in deze stad bent. Niet alleen de buitenkant is indrukwekkend, maar ook de binnenkant. Zo heeft de theaterzaal wel zes verdiepingen met 184 loges. Je kunt in dit operahuis voornamelijk opera en ballet zien en een kaartje hiervoor ligt meestal rond de tien euro. 

6. Národní Divadlo – Praag 

Een avond om nooit meer te vergeten ervaar je in het Nationale Theater van Praag, oftewel het Národní Divadlo. In dit eeuwenoude gebouw, het oudste operahuis van Tsjechië, worden nog steeds voorstellingen gegeven van opera en ballet. Een indrukwekkend spektakel dat je voor slechts een paar euro kunt meemaken, terwijl je ondertussen jouw ogen uitkijkt van het prachtige interieur. En je hoeft niet bang te zijn om als niet-Tsjechisch-sprekende het operahuis te bezoeken, want tijdens de voorstelling krijg je Engelse boventiteling. 

7. Teatro Nacional de São Carlos – Lissabon

Het operagebouw in Lissabon is al honderden jaren geleden gebouwd, in 1793. De bouw van dit gebouw heeft maar zes maanden geduurd en moest dienen als vervanging van het voormalige operahuis, dat helaas werd verwoest tijdens een aardbeving. Je kunt dit prachtige historische gebouw vinden in de oude wijk van de Portugese stad en is dé plek om wat opera mee te krijgen tijdens jouw tripje in Lissabon.

8. Teatro Real – Madrid

Het in 1818-gebouwde operahuis in Madrid is prachtig om te zien. Het is een statig gebouw met een groot plein ervoor, waardoor je gegarandeerd het wow-effect krijgt. Maar ook binnen valt er genoeg te beleven. Zo kun je een voorstelling bijwonen of een rondleiding. Tijdens een rondleiding vertellen ze van alles over het gebouw en kun je zelfs een aantal workshops volgen.