Last van migraine? Zo proberen wij grip op te krijgen

Zit je soms enkele uren met een vervelende hoofdpijn en kun je je daardoor niet concentreren je dagelijkse activiteiten? Dat is één van de symptomen van het hebben van migraine. Migraine wordt gezien als hoofdpijn. Echter is dat niet helemaal zo. Migraine is eigenlijk een hersenaandoening waarbij je een aanval krijgt van zware hoofdpijnklachten. Wil jij weten wat de verschillen zijn tussen de verschillende vormen van migraine, wat je de symptomen zijn en hoe je het kan behandelen? Lees er hier meer over.

Hoe herken je dat je migraine hebt?

Bij migraine krijg je een soort hoofdpijn gevoel, die je niet zomaar kunt negeren. Het gevoel van hoofdpijn zit meestal aan één specifieke kant van je hoofd. Vaak is de migraine bonkend of stekend. Door de migraine klachten, kun je misselijkheidsklachten ervaren waardoor je zelfs kunt overgeven. Vaak ben gevoelig voor licht, geluid en geur. Daarnaast kan migraine ook tijdelijk invloed hebben op je zicht en spraak. Een migraineaanval verschilt per persoon. Bij sommige mensen duurt het slechts een paar uren en bij andere een aantal dagen. Nadat de migraine over is, kun je nog lichte klachten ervaren. Het lichaam heeft tijd nodig om te herstellen.

Migraine behandelingen

Er zijn een aantal migraine behandelingen, die je helpen omgaan met de klachten. De werking van de behandelingen verschillen per persoon. Bij de ene patiënt werken bepaalde behandelingen beter dan bij de andere. Veel patiënten nemen pijnstillers in om de klachten minder intens te ervaren. De meest gebruikte pijnstillers bij aanvallen zijn paracetamols en ibuprofen. Daarnaast kan de huisarts ook triptan-antimigrainemiddelen voorschrijven. Hiermee kunnen de migraine-aanvallen worden voorkomen. Naast de medicijnen, kun je zelf een donkere ruimte opzoeken met weinig tot geen geluid om de gevoeligheidsklachten te verminderen. 

Soorten migraine

Er zijn verschillende soorten migraine. Zo heb je migraine met en zonder aura of hoofdpijn. Je kunt ook migraine hebben zonder hoofdpijn te ervaren, maar wel auraverschijnselen te ervaren. Er bestaat ook menstruele migraine. Dit ervaren vrouwen meestal wanneer zij rond hun menstruatie periode zitten. Menstruele migraine wordt meestal veroorzaakt door de schommelingen in de hormoonspiegel van de vrouw. 

Kortom, migraine is geen normale hoofdpijn maar een hersenaandoening. De klachten die je kunt ervaren door migraine, kun je niet zomaar negeren. Door migraine kun je misselijkheidsklachten ervaren, maar ook gevoeligheid voor licht, geluid en geur. Er zijn verschillende migraine behandelingen waarbij je medicijnen kunt innemen om de klachten en aanvallen te voorkomen. Je kunt zelf ook in een donkere ruimte zitten, zodat de klachten minder intens aanvoelen. Er zijn verschillende soorten migraine. Zo heb je migraine met of zonder aura of hoofdpijn. Daarnaast kunnen vrouwen ook menstruele migraine ervaren.