Waarom is kunst belangrijk in Nederland?

Een groot deel van de mensen in Nederland hecht veel waarde aan kunst. Zo vinden veel mensen het mooi als er een kunstwerk in hun woonkamer hangt. Maar kunst hoeft niet alleen te gaan over kunstwerken. Kunst gaat namelijk ook over muziek, zang, dans en creativiteit. En veel mensen zouden niet zonder dat kunnen. Hieronder lees je meer waarom kunst een groot goed in Nederland is.

1. Kunst is belangrijk voor de maatschappij

Gemeenten waar veel te beleven valt wat betreft kunst en cultuur, worden vaak als aantrekkelijker gezien. En dat is weer goed voor de economie. Denk maar aan een gemeente waar je een voorstelling kunt zien in het theater, waar je boeken kunt lezen in de bibliotheek of waar je een kunstuitleen kunt bezoeken zoals Kunstuitleen IQ. Bovendien draagt kunst bij aan de persoonlijke ontwikkeling, waardoor kunst en cultuur een belangrijk onderwerp is op scholen. Je leert door kunst namelijk om een eigen mening te vormen.

2. Kunst vertelt een verhaal

Ieder kunstwerk heeft een apart verhaal te vertellen. Kunst kan jou meer vertellen over de geschiedenis. Denk maar aan de Nachtwacht, het kunstwerk dat meer vertelt over de schutters die Amsterdam in de nacht moesten bewaken. Maar ook kunst uit de prehistorie kan ons een verhaal vertellen hoe men in die tijd leefde. En zo zijn er nog veel meer kunstwerken die een rijke geschiedenis hebben, met een rijk verhaal waar we veel van kunnen leren.

3. Kunst geeft je inspiratie

Een kunstwerk kan je zelfs zo veel bijbrengen, dat het een inspiratiebron voor je kan zijn. Je doet nieuwe ideeën op en daarvan word je creatief. Ook dit heeft weer te maken dat ieder kunstwerk uniek is. Ieder kunstwerk kan jou wat bijbrengen, omdat er in elk kunstwerk weer boordevol spannende en interessante elementen zitten verwerkt. Maar ook wanneer je zélf creatief bezig bent kan dit jou inspiratie geven. Er worden namelijk bepaalde delen in de hersenen geactiveerd wanneer je creatief bezig bent, en dus nieuwe inspiratie krijgt.

4. Kunst is goed voor de gezondheid

Wist je dat kunst en cultuur jouw gezondheid kunnen bevorderen? Kunst in jouw omgeving, of dat nou in huis is of op jouw werkplek, maakt je gelukkiger. Kunst kopen is dus zo’n gek idee nog niet, want zo kun je altijd genieten van een mooi kunstwerk aan de muur. Bovendien daalt jouw stresslevel als je kijkt naar een kunstwerk dat je mooi vindt. Redenen genoeg om dus eens een museum of een kunstgalerie te bezoeken.