Herken de gevaren en voorkom Diabetes 2

Wist je dat je bij een ziekte vaak een pre-fase hebt? En dat je in deze pre-fase de ziekte soms zelfs helemaal kunt voorkomen? Zo’n ziekte is diabetes type 2. Een vorm van diabetes waar in Nederland meer dan 1,1 miljoen mensen mee te maken heeft.

Niemand wil ziek zijn, sterker nog we willen het liefst een ziektevrijleven. Weten wat je moet doen om ziektes te voorkomen, helpt daar natuurlijk bij. Ondanks dat je niet alles kunt voorkomen, is er wel heel veel wat je zelf kunt doen om zoveel mogelijk ziekte vrij te kunnen leven. Signalen herkennen is daarin belangrijk. Net als weten wat wel of niet gezond voor je is. Onder de loep de gevaren van diabetes.

Wat is diabetes

Er zijn dus heel veel mensen die de diagnose diabetes krijgen. Dat wil zeggen één van de verschillende type diabetes. Bij Diabetes type 1 stopt je lichaam met insuline maken en moet je zelf insuline gaan spuiten. Deze vorm van Diabetes kun je helaas niet zelf verhelpen. Bij Diabetes type 2, de meest voorkomende vorm en vroeger ook wel ouderdomssuiker genoemd, krijgt je lichaam moeite met het verwerken van suiker/glucose. Het goede nieuws is dat diabetes type 2 voorgegaan wordt door Prediabetes. In de pre-fase kun je het overgaan naar diabetes nog voorkomen. Want ook al klinkt het misschien minder erg dan diabetes type 1, ook type 2 kan desastreuze gevolgen hebben. Naast type 1 en 2 is er ook nog zwangerschapsdiabetes. Deze tijdelijke vorm gaat direct na de geboorte over maar geeft je wel meer kans op het krijgen van een van de andere type diabetes.

De pre-fase

In de prediabetes fase krijgt je lichaam moeite met de verwerking van bloedsuikers waardoor er meer suikers in je bloed blijven zitten. Je krijgt daardoor een (te) hoge bloedsuikerwaarde. Je lichaam vindt dat niet fijn. Het zal dit teveel aan glucose dat door je bloed blijft circuleren kwijt willen. Dat lukt alleen door het je uit te laten plassen. Je lichaam zal je nieren dus gaan activeren om meer vocht door te laten. Het resultaat is dat je vaker moet plassen maar waarschijnlijk ook meer dorst krijgt en een droge mond.

Doe je in de prediabetes niets, zul je diabetes type 2 krijgen. Omdraaien kun je het door gezond te eten, na het eten te wandelen en overgewicht terug te dringen. De bloedwaarden zullen dan weer dalen waardoor ze zelfs terug kunnen gaan naar een normaal niveau.

Gevaren

Krijg je Diabetes dan kan dat hele vergaande gevolgen hebben. Een van de gevolgen is het ontwikkelen van een diabetische voet waardoor je je been kunt verliezen. Bij een diabetische voet krijg je eerst pijn aan je voeten en benen of kun je koude voeten krijgen als gevolg van een diabetisch voetsyndroom. Ook een rode voet als complicatie komt voor. Een ander signaal zijn slecht genezende wondjes. Heb je geen gevoel in je voet(en), dan zul je waarschijnlijk direct beseffen dat het mis is en alarm slaan.