Beginnen met motorrijden? Deze kosten kun je verwachten

Je ziet het al helemaal voor je: met mooi weer door de bergen toeren en dan ook nog eens met prachtig uitzicht. Na een hele avond met je vrienden over motorrijden te hebben gepraat ben je om. Je moet alleen eerst een rijbewijs halen en de benodigde spullen aanschaffen. Dus voordat je deze droomreis kunt gaan maken, zul je toch eerst nog wat geld moeten neerleggen. Het is goed om van tevoren het kostenplaatje voor jezelf helder te hebben, op die manier kom je niet tegenover onverwachte grote uitgaven te staan.

Rijles

Voordat je ‘zomaar’ op de motor stapt, is het misschien handig als je weet hoe je zo’n voertuig moet besturen en wat de regels zijn op de weg. In Nederland zijn er ruim 150 rijscholen waar je dat kunt leren. De prijs per uur verschilt per rijschool, maar vaak ben je tussen de € 40 en € 60 kwijt. Bij de aanschaf van een pakket ben je in de meeste gevallen wat voordeliger uit.

Theorie-examen

Dan is het tijd om de boeken in te duiken. Het CBR heeft de prijs van het theorie-examen voor motorrijden in 2022 vastgezet op € 37. Als je het examen per post aanvraagt dan moet je rekening houden met verzendkosten. Als je rijschool het theorie-examen aanvraagt, dan kunnen er ook extra kosten bijkomen. Denk je meer tijd nodig te hebben voor het examen? Dan komt er nog een toeslag van € 12 bovenop.

Gezondheidsverklaring en tussentijdse toets

Voor het behalen van een motorrijbewijs heb je een Gezondheidsverklaring nodig. Deze kost in 2022 € 41,50. Als je de verklaring laat bezorgen, dan betaal je nog eens € 11 aan verzendkosten. Wil je een tussentijdse toets doen? Dan ben je in 2022 bij het CBR € 126 kwijt. Dit laatste is niet verplicht.

Praktijkexamen en rijbewijs

Dan is het eindelijk zover, je kunt gaan afrijden. Voor het motorexamen voertuigbeheersing betaal je € 71 en voor het motorexamen verkeersdeelneming € 126. Mocht je alles glansrijk hebben gehaald, dan kun je voor € 41,60 je rijbewijs ophalen bij de gemeente.

Aanschaf motor

Het moment waarop je hebt gewacht: je eerste motor kopen. De prijzen kunnen behoorlijk verschillen tussen een tweedehands of een nieuwe motor. Een nieuwprijs kan bijvoorbeeld tussen de € 5.000 en € 30.000 liggen. Vergeet daarbij ook niet dat je dingen zoals een helm en kleding moet aanschaffen. Ook is het belangrijk om een motorverzekering af te sluiten. Wel zo handig, mocht je een keer een smakker maken. Je kunt de ene motorverzekering vergelijken met de ander door erachter te komen hoeveel je daaraan kwijt bent.