Waarom je een eetstoornis serieus moet nemen

Waarom je een eetstoornis laten behandelen?

Redenen om een eetstoornis te laten behandelen

Overweeg je je eetstoornis te laten behandelen in bijvoorbeeld een kliniek in Breda? Wanneer je van je eetstoornis wilt herstellen, is aankomen vaak het grootste obstakel. Vaak willen mensen wel beter worden, maar hierbij niet aankomen. Wanneer je een eetstoornis laat behandelen, zal je zowel lichamelijk als geestelijk aansterken. Hierbij herstel je in gewicht en zal je langzamerhand afkomen van fysieke klachten en een andere manier van denken aanleren. Waarom zou je jezelf precies laten behandelen voor een eetstoornis? Wij hebben zowel de nadelen van het niet willen aansterken als de voordelen van kiezen voor een behandeling voor je op een rij gezet. Lees snel verder voor meer informatie.

De nadelen van het niet willen aansterken

Als je niet wilt aansterken, dus niet kiest voor een behandeling, zal je last blijven hebben of meer last krijgen van diverse klachten zoals haaruitval, weinig kracht en het koud hebben. Ook kan het langdurig weinig eten zorgen voor bloedarmoede, flauwvallen, botontkalking, een lagere bloeddruk en een verstoorde hormoonhuishouding. Vaak blijft je menstruatie hierbij ook uit. Wanneer je een laag gewicht hebt, zal dit ook kunnen betekenen dat je extra op calorieën gefocust bent en steeds weer aan het calorieën tellen bent. Het kan zijn dat de mensen in je omgeving je niet meer vertrouwen en hierbij een deel van je zelfstandigheid willen overnemen. En dat is niet fijn. Veel lichamelijke klachten verdwijnen als je weer normaal eet en op een gezond gewicht komt. Blijf je echter maaltijden overslaan of braken, dan zal je lichaam steeds lastiger de balans kunnen vinden. Misschien ben je bang om aan te komen, maar je lichaam zal zich steeds meer kunnen herstellen.

De voordelen van kiezen voor een behandeling

Wanneer je ervoor kiest je te laten behandelen in een kliniek voor eetstoornissen, dan zal je fysiek sterker worden. De angst en paniek omtrent eten neemt af in je hoofd en je lichaam zal zich ook rustiger voelen. Doordat je lichaam zich rustiger voelt, zal je ook meer rust in je hoofd ervaren. Je zal merken dat je gedurende de behandeling en daarna meer energie krijgt en meer positieve gevoelens ervaart. Je zal ook beter met je emoties leren omgaan. Deze energie en positiviteit kun je weer inzetten om leuke dingen met vrienden en familie te gaan doen. Je kunt weer samen uit eten en gezellig winkelen. Ook zal je niet zo snel meer moe zijn na zo’n drukke dag winkelen. Je omgeving zal je tevens meer vertrouwen en je zelfstandig je zaken laten oplossen. En wat misschien nog wel het fijnste is, is dat je je enorm bevrijd zal voelen als je je niet meer druk hoeft te maken omtrent wat je eet, hoeveel en wanneer. En zo heb je weer ruimte vrij in je gedachten om mooie plannen te maken voor de toekomst. Kies jij ook voor een behandeling?