3 manieren om jouw woning te verduurzamen

Het maakt niet uit bij welke energieleverancier je zit, ze stijgen allemaal in prijs. Verkeerd ingeschat, stijgende prijzen in de markt, Corona of de kraan dicht geroest; ze hebben allemaal wel een excuus om de prijs omhoog te gooien. Dus ga je zelf maar aan de slag en de woning verduurzamen. Met deze drie oplossingen zit je er deze winter (en de jaren daarna) warmpjes bij.

1. Groene energie opwekken

Duurzaam leven betekent niet altijd goedkoper wonen. Als je een energieleverancier kiest die exclusief op basis van duurzame energie opwekking werkt dan betaal je waarschijnlijk meer. Let in dat geval wel op wat ze bedoelen met ‘groen’. Zo kunnen verbrande houtpellets uit het buitenland als duurzame energie worden bestempeld. Dat is natuurlijk wel anders dan stroom van de zon of olie van hernieuwbare zonnebloemen. Wat betreft gas heb je niet veel te kiezen, om groene energie te gebruiken zul je van het gas af moeten. Helaas zijn niet alle alternatieven direct schoner. Wat je thuis krijgt is trouwens dezelfde energie als bij de buren, het gaat bij duurzame energie altijd om de opwekking die jouw leverancier hanteert. Alleen met zonnepanelen of een hometrainer op een gloeilamp thuis weet je waar de stroom vandaan komt.

2. Woningisolatie

De meeste warmte gaat via het dak naar buiten, warme lucht stijgt op. Dus dakisolatie maakt een groot verschil. Ook vloerisolatie en spouwmuurisolatie maken veel verschil. Het kan 10 tot 20 jaar duren voordat je de investering hebt terugverdiend maar tot dat moment zit je er wel warmpjes bij zonder tocht in huis. HR+++ glas of beter is altijd een goed idee, in combinatie met de juiste raambekleding bespaar je nog meer. 

Rolluiken en elektrische raamdecoratie behoren tot de secundaire isolatie toepassingen. Daarmee bedoelen we enerzijds dat ze minder goed isoleren en anderzijds vervullen ze primair een andere functie. Raamdecoratie ziet er mooi uit, verhoogt de privacy en kan ook wat helpen bij isolatie. Rolluiken met extra isolatielaag zijn aanzienlijk beter in isolatiewaarde terwijl ze ook fungeren als zonwering en de privacy verhogen. Als het slimme raamdecoratie is dan wordt het nog interessanter…

3. Smart home apparatuur

Mensen kunnen een thermostaat niet optimaal bedienen. We zetten de verwarming te laat omlaag of omhoog, we vergeten deze lager te zetten als we van huis gaan én steeds opwarmen en afkoelen is helemaal niet efficiënt. Een slimme thermostaat verwarmt de woning optimaal met minimum verbruik. Via een app kun je zien op welke momenten je het meest verbruikt. Dit geldt ook voor stroomverbruik. Energiezuinige lampen maken verschil, slimme stopcontacten kunnen sluipstroom helpen te verminderen. Door slimme apparaten en diensten aan elkaar te koppelen kun je met elektrische apparaten juist energie besparen.

Op de Somfy site kun je zien wat er mogelijk is met koppelingen via io-homecontrol. Zo geef je het meeste werk uit handen en laat je duurzaamheid voortaan over aan high tech hardware en software. Dat je daarnaast ook het woongenot flink kunt verbeteren is dan een heel mooie bonus. Duurzaam leven is slim wonen met wat hulp van moderne technologie.