3 manieren om ballonnen op te blazen

Ballonnen opblazen kun je op meerdere manieren doen. Heb je wel eens tientallen ballonnen achter elkaar met je mond proberen op te blazen? Dan is de kans groot dat je wel weet hoe dat na de zoveelste ballon voelt. Niet goed in ieder geval. Gelukkig zijn er ook nog andere manieren om jouw ballonnen leven in te blazen. Hieronder zullen we drie manieren om ballonnen op te blazen toelichten. Lees snel verder!

Met de mond

Omdat ballonnen opblazen met de mond best gevaarlijk kan zijn, willen we er hier toch graag nog iets dieper op ingaan. Ballonnen opblazen met de mond lijkt onschuldig – iedereen heeft dat immers wel eens een keer gedaan – maar dat is het helaas niet. Ballonnen kunnen namelijk kankerverwekkende stoffen bevatten. Stoffen die zo op zich niet echt kwaad kunnen, maar wel wanneer je er met je mond mee in aanraking komt, bijvoorbeeld tijdens het opblazen. Vooral ballonnen van buitenlandse webshops zoals AliExpress uit China kunnen kankerverwekkend zijn.

Bovendien kan het met de mond opblazen leiden tot klachten die we ook bij hyperventilatie zien. Denk aan duizeligheid en tintelingen. Net als bij hyperventilatie daalt het CO2- of kooldioxidegehalte in het bloed en wordt het bloed minder zuur. Dit verklaart bovenstaande klachten. Tevens kun je nadien last krijgen van hartkloppingen. Door de toegenomen druk in de borstkas tijdens het blazen, kan het bloed niet terugstromen naar het hart. De bloeddruk neemt toe en veroorzaakt uiteindelijk hartkloppingen op het moment dat het hart de ruimte krijgt om het bloed weer normaal weg te werken.

Met een pomp

Veel beter is het dan ook om gebruik te maken van een pomp. Er zijn speciale ballonnenpompen te koop. Je kunt hierbij kiezen uit verschillende handpompen, maar ook een elektrische pomp is mogelijk. Bij een handpomp moet je nog wel zelf het werk verzetten door de ballonnen met de hand op te pompen. Vind je dat te veel moeite? Kies dan voor een elektrische pomp. Eén druk op de knop en je ballonnen worden automatisch en zonder enige vorm van inspanning opgepompt. Wist je dat er zelfs elektrische pompen zijn waarbij je precies kunt instellen hoeveel lucht de pomp in de ballon moet blazen? Zo kun je iedere ballon precies even groot opblazen.

Met een heliumtank

Wil je dat de ballonnen in de lucht blijven zweven? Schaf dan een heliumtank aan. Een heliumtank is, zoals de naam al doet vermoeden, een tank gevuld met helium. Helium is lichter dan lucht. Dit is ook de reden waarom ballonnen gevuld met helium zo lang en mooi in de lucht blijven zweven. Heliumtanken worden vooral gebruikt in combinatie met folieballonnen, maar je kunt er ook latex ballonnen mee opblazen. Houd er wel rekening mee dat deze iets minder lang mooi blijven dan folieballonnen.